Deski do krojenia
Deska do krojenia to jeden z tych atrybutów, bez których trudno obejść się w kuchni. Niezastąpiona do przygotowywania śniadań, kolacji i obiadów, znakomicie sprawdza się przy krojeniu pieczywa, szatkowaniu warzyw czy porcjowaniu mięsa. Deski do krojenia dostępne są w naszej ofercie w różnych wymiarach i kształtach. W trosce o najwyższą jakość i bezpieczeństwo nasze deski do krojenia wykonujemy z wysokogatunkowego drewna, odpowiednio je impregnujemy i zabezpieczamy. Dzięki temu są one odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wilgoci, a zarazem są łatwe do utrzymania w czystości.
Komfort i bezpieczeństwo na co dzień
Nasze deski do krojenia projektujemy z myślą o komforcie i bezpieczeństwie codziennego użytkowania. Masywne, solidne i nie poddające się upływowi lat deski do krojenia są poręczne i łatwe w codziennym użyciu. Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu ich powierzchni, deski drewniane chronione są przed bakteriami i innymi mikrobami. Impregnacja zabezpiecza dodatkowo ich powierzchnię przed szkodliwym działaniem wody. Wykonywane przez nas deski kuchenne cechuje także uniwersalność – można wykorzystywać je do krojenia dowolnych produktów bez obawy o stępienie noży.
Deski do krojenia drewniane czy plastikowe?
Zarówno deski do krojenia drewniane, jak i plastikowe cieszą się dużą popularnością wśród ich użytkowników. Które są jednak bardziej praktyczne?
Deski do krojenia drewniane są wygodne w użytkowaniu oraz wyróżniają się estetycznym, naturalnym wyglądem. W zależności od gatunku drewna, z jakiego są wykonane, mają różną twardość. Deski te są również bardzo higieniczne, ponieważ drewno posiada właściwości antybakteryjne. Warto zaznaczyć, że deski do krojenia drewniane nie tępią i nie niszczą noży kuchennych. Ponadto posiadają naturalne właściwości zasklepiania drobnych cięć. Natomiast deski plastikowe ze względu na to, że wykonane są z tworzywa sztucznego, nie posiadają zdolności zasklepiających. Cięcia powstałe na desce sprzyjają rozwojowi bakterii, które się w nich gromadzą i są trudne do usunięcia podczas mycia. Deski te również są mniej stabilne od desek drewnianych. Podczas krojenia przesuwają się na blacie, co może być dla niektórych uciążliwe. Łatwiej ulegają pęknięciom i uszkodzeniom.
Jak dbać o deski do krojenia drewniane zakupione w naszym sklepie?
W celu zachowania wszystkich cennych właściwości desek do krojenia drewnianych należy pamiętać o ich odpowiedniej konserwacji i pielęgnacji. Ma to również znaczny wpływ na zachowanie ich estetycznego wyglądu na dłużej. Po każdym umyciu deskę drewnianą należy dokładnie umyć, najlepiej używając do tego delikatnego płynu do naczyń lub tylko wody. Ważne jest, aby po umyciu deskę wytrzeć do sucha. W przypadku tłustych zabrudzeń, czy wchłonięcia przez deskę intensywnych zapachów poleca się posypać deskę solą i skropić sokiem z cytryny, pozostawiając tak na kilka minut, po czym zmyć całość wodą.